Czego szczególnie powinniśmy spróbować w nowoczesnej kuchni?

Nowoczesna kuchnia ma to do siebie, że korzysta z wielu składników, które dopiero niedawno stały się popularne w naszym kraju. Stało się tak, dzięki coraz powszechniej występującemu weganizmowi i wegetarianizmowi. Te dwa nurty rozpowszechniły produkty, które do tej pory były zupełnie nieznane. Co zatem warto mieć w nowoczesnej kuchni?

Mleko kokosowe

Kokos to składnik bardzo wielu dań kuchni tajskiej, z której coraz częściej korzystają również Europejczycy. Kusi ona zapachami i kolorami. W sklepach możemy nabyć kokosa w formie mleka kokosowego gotowego do picia, mleczka kokosowego w puszce, wiórków kokosowych, płatków kokosowych, a także całego kokosa ze świeżym mlekiem w środku.

Nasiona chia

nasiona chiaOstatnimi czasy, bardzo popularne stały się nasiona chia, czyli tak zwana szałwia hiszpańska. Możemy robić z niej puddingi, desery lub dodawać ją do płatków i musli. Jest szczególnie polecana osobom na diecie. Sama w sobie nie ma jakiegoś szczególnego smaku, ale bardzo szybko przechodzi innymi smakami produktów, z którymi ją zmieszamy. Pamiętajmy tylko, aby nie spożywać jej więcej, niż zalecane jest na opakowaniu, gdyż zamiast pomóc naszemu zdrowiu, możemy sobie zaszkodzić. Chętnie sięgają po nią szczególnie kobiety.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *