Nowoczesna kuchnia ma to do siebie, że korzysta z wielu składników, które dopiero niedawno stały się popularne w naszym kraju. Stało się tak, dzięki coraz powszechniej występującemu weganizmowi i wegetarianizmowi. Te dwa nurty rozpowszechniły produkty, które do tej pory były zupełnie nieznane. Co zatem warto mieć w nowoczesnej kuchni?
Mleko kokosowe
Kokos to składnik bardzo wielu dań kuchni tajskiej, z której coraz częściej korzystają również Europejczycy. Kusi ona zapachami i kolorami. W sklepach możemy nabyć kokosa w formie mleka kokosowego gotowego do picia, mleczka kokosowego w puszce, wiórków kokosowych, płatków kokosowych, a także całego kokosa ze świeżym mlekiem w środku.
Nasiona chia
Ostatnimi czasy, bardzo popularne stały się nasiona chia, czyli tak zwana szałwia hiszpańska. Możemy robić z niej puddingi, desery lub dodawać ją do płatków i musli. Jest szczególnie polecana osobom na diecie. Sama w sobie nie ma jakiegoś szczególnego smaku, ale bardzo szybko przechodzi innymi smakami produktów, z którymi ją zmieszamy. Pamiętajmy tylko, aby nie spożywać jej więcej, niż zalecane jest na opakowaniu, gdyż zamiast pomóc naszemu zdrowiu, możemy sobie zaszkodzić. Chętnie sięgają po nią szczególnie kobiety.